Dug

Skole på Fyn

Her i slutningen af maj måned skal vi en tur til Fyn. Det har et dobbelt formål. Dels skal vi til fødselsdagsfest hos min kusine. Dels skal vi besøge en efterskole på Fyn: https://baaringefterskole.dk/

Det første giver sig selv: Vi har ikke kunnet besøge min familie på Fyn i meget lang tid. Men nu, hvor vi kan, skal vi benytte os af muligheden. Og da hun fylder 40, har hun valgt at invitere os til fest.

Skoletræt

Det andet skyldes, at vores store dreng har længe talt om, at han ikke gider at gå i skole længere. Han er ikke så moden som mange af hans jævnaldrende. Han siger selv, at han slet ikke er klar til at komme videre i gymnasiet. Vi har overvejet tingene meget grundigt og er nået frem til, at det muligvis vil være det bedste for ham at komme på efterskole i et år. Sådan for at få tid til at vokse – mentalt – og tænke sig om.

Godt forslag

Det var faktisk et forslag, som skolepsykologen gav os. Hun mener ikke, at der er noget galt med ham. Han er bare ikke interesseret i at gå i skole. Det sker for mange unge mennesker i hans alder. Nogle vælger at lade sig presse videre i uddannelsessystemet. Andre får en alternativ mulighed. Vi har ikke noget ønske om at presse vores barn videre. Er han ikke klar til gymnasiet og de noget hårdere krav til at sidde ved bøgerne, så skal han ikke presses. På den anden side ved vi jo godt, at han er klog nok, og vi synes, at det måske vil være en form for ofring af hans evner, hvis vi bare sender ham videre på en erhvervsuddannelse. Den mulighed har vi skam overvejet. Men han er ikke interesseret.

Efterskole med musik

Mulighederne, han har for at komme på efterskole, er mange. I første omgang har vi indkredset, at han gerne vil beskæftige sig med musik eller design.
Derfor har vi ledt efter efterskoler, der tilbyder fag inden for disse to emner. Og nu, da vi alligevel skal til Fyn, kiggede vi også efter efterskoler på Fyn, der har de to fag. Vi har fundet en, som vi vil besøge, inden vi skal til fest.

Tanken om, at han skal på efterskole på Fyn, skræmmer mig lidt. Han skal flytte hjemmefra – og bo sammen med andre mennesker, han ikke kender. Det trøster mig derfor, at min kusine bor i nærheden af skolen, som han måske vælger, efter vi har besøgt den. Hun har da også sagt, at hun gerne træder til, hvis der skulle opstå en akut situation.

Det er rart at vide, at hun kan være sådan et slags sikkerhedsnet for ham, hvis han alligevel fortryder valget. Han kan da bo hos hende i nogle dage, indtil vi kan komme og hente ham. Hvis det bliver nødvendigt.

Min mand siger, at jeg skal lade være med hele tiden at helgardere og overbeskytte vores dreng. Lad ham først lige vælge, hvor han vil på efterskole. Og lad ham selv bestemme. Han er stor nok og har brug for at vide, at han kan være selvstændig.