insiderhandel
Dug

Insiderhandel

Min tidligere nabo, Magnus, havde gennem de næsten 10 år, vi boede ved siden af hinanden, altid store armbevægelser. Han kørte i flotte og dyre biler, som i øvrigt ret hyppigt blev skiftet ud. Det var der for så vidt ikke noget underligt i, for Magnus var direktør i en meget stor bilforretning her i byen, som i bund og grund er en sammensmeltning af flere tidligere forhandlinger af i alt fem forskellige bilmærker.

Dyre vaner

Men jeg studsede alligevel lidt over Magnus’ og hans families meget dyre vaner. Det forekom ikke helt naturligt, at selv en direktørløn i et stort firma kunne bære det forbrug, familien helt åbenlyst havde. Men, talte min kone og jeg ofte om, de kan jo have en formue selv, enten arvet eller vundet. Eller måske de bare var vild eog gale med de åh så populære  “lån i en fart“?

Men en dag, da jeg var kommet hjem fra arbejde og satte mig med avisen, var jeg ved at falde ned af stolen. Tophistorien på forsiden var, at en kendt direktør i byen var blevet afsløret i omfattende ulovligheder, og selv om avisen ret elegant undgik at afsløre, hvem personen var ved for eksempel slet ikke at nævnte noget om en bilforretning, var jeg ikke i tvivl om, at der var tale om Magnus.

Det var ham!

Det viste sig også at være tilfældet. De følgende dage bragte avisen en hel serie af artiklen om den stadig anonyme direktør, der var sigtet for blandt andet mandatsvig i forbindelse med sit arbejde. Magnus var ifølge avisens oplysninger blevet varetægtsfængslet, mens politiet efterforskede hans forskellige former for økonomisk kriminalitet.

Og af samme årsag så vi selvfølgelig ikke noget til Magnus i vores kvarter. Ingen af hans flotte biler kom rullende op i hans indkørsel, og der var mørkt og helt tillukket i huset. Ugen efter den første artikel i avisen mødte jeg en dag Magnus’ kone udenfor huset, og det var faktisk hende, der tog initiativ til at fortælle mig om, hvad der var sket. For – som hun sagde – det nytter ikke at forsøge på at skjule det, for det kommer jo frem på et tidspunkt.

Diskret

Jeg lovede hende at være diskret, men det var hun egentlig ligeglad med, for hun havde allerede indsendt skilsmissebegæring, for hun ville ikke være gift med en svindler, som hun udtrykte.

Hun fortalte i øvrigt, at hun var blevet afhørt af politiet med en sigtets rettigheder, fordi politiet ville have klarlagt, om den beholdning af aktier, hun har i bilfirmaet, er et resultat af en insiderhandel. Men hun kunne dokumentere, at hun havde købt aktierne på et tidspunkt, da kursen faktisk lå meget højt, så i den periode, hun havde ejet aktierne, havde hun rent faktisk lidt et tab.

Det accepterede politiet og meddelte hende, at de ikke havde nogen grund til at mistænke hende for at have nogen andel i hendes mands lovovertrædelser. Og det kan jeg også dårligt forestille mig, at hun har haft, for Magnus’ kone har altid været en kvinde, der ikke har ville gå på kompromis med sin regelrette måde at leve livet på.

Nu står nabohuset tomt, og vi er mange, der venter spændt på retssagen mod Magnus, der engang havde en drøm om at blive psykoterapeut i København faktisk.