Dug

Brumbasser

Brumbasser – eller humlebier, er vigtige for naturen og dens blomster og planter. Man vil som udgangspunkt ikke gøre noget ved dem, men de kan bosætte sig steder hvor det ikke er hensigtsmæssigt. Her vil man enten fjerne dem hvis muligt, eller slå boet ihjel. Det kan være under hoveddøren hvor man kommer til at forstyrre dem eller endda træde på dem.

Deres bo

Humlebier bygger ikke runde papir bo som hvepse gør, derfor kan de bosætte sig stort set hvor som helst.  De kan bo i kasser eller diverse ting man har stående i skuret, i isolering- ⓘ på loftet eller i væggen, i en gammel muldvarpegang eller i en kompostbunke eller endda en forladt fuglerede.

Flytte boet

Hvis boet sidder frit og man har mulighed for at få hele reden med, kan man flytte det et mere hensigtsmæssigt sted, men vær opmærksom på at de bier som er ude at arbejde kommer tilbage og kan ikke finde boet, og vil derfor kredse omkring det gamle bo længe. Derfor er det bedst at gøre om natten da de fleste er hjemme. Men vær opmærksom på at heller ikke humlebier er helt ufarlige at have med at gøre selv.

Giv dem et insekthotel

Mange laver selv et brumbasse bo, også kaldt insekthotel, for at forbygge at de bygger bo et sted de ikke er ønsket, hvis man alligevel ønsker dem i haven.
Hvis det ikke sidder frit vil en skadedyrsbekæmpelse være nødvendig hvor der vil blive blæst en pulvergift ind i deres indgangshul og vil slå boet ihjel.

Jeg har haft en gammel fuglerede hvor en brumbassefamilie flyttede ind. Det sad et dumt sted hvor vi forstyrrede hinanden, men jeg ville jo heller ikke af med dem. Jeg købte et insekthotel og satte ud et sted i haven hvor jeg ikke kommer til at forstyrre dem, og jeg flyttede forsigtigt reden derhen hvor de efter kort tid selv flyttede ind på hotellet.

Jeg har også haft et siddende i hulmuren hvor jeg ikke kunne komme til at flytte boet, her måtte jeg altså få et professionelt skadedyrsfirma ud og slå boet ihjel, for det kunne ikke blive siddende hvor det gjorde, for jeg kunne høre dem i væggen i soveværelset.

Og man må sige at det gik hurtigt, for allerede efter få minutter kunne de ikke længere høres, så de lider ikke af behandlingen.  Det er god service når man kan få et firma ud allerede dagen efter bestilling når man bor på Orø og de må sejle over, da de normalt hører til på Sjælland.