Dug

Varmepumpe på tilbud

Vi var rigtigt glade for at opdage, at varmeregningen faldt. Vi har sparet masser af penge på at få installeret en varmepumpe sidste år. Men det er ikke uden problemer. For det første havde vi brugt meget lang tid på at finde en billig varmepumpe. Naturligvis havde vi også brugt håndværkerfradraget, så vi slap afsted med så få udgifter som muligt. Alligevel er det en stor udskrivning for et lille budget med sådan en luft til luft varmepumpe: https://www.elvvs.dk/c/luft-til-luft-varmepumper-4974/

Varmepumper sparer penge

Men nu et år efter har vi konstateret, at det virkeligt har kunnet betale sig. Det er en luft-til-vand varmepumpe, og den er effektiv. Indtil videre har den holdt, hvad forhandleren lovede os. En besparelse på varmeregningen på ca. 50%. Det er meget. Ok, vi måtte tage et lån, for det koster at få den købt og installeret. Vi regner med at have betalt det hele ud om 5 – 6 år. Det er til at overkomme at tænke på.

Vi fik den installeret indvendigt og udvendigt. Indvendigt er der ikke nogen problemer, men udvendigt har vi et problem. Vores nabo klager over, at den udvendige del støjer. Og det gør den. Vi havde lagt nogle fliser, for at det udvendige element skulle stå fint, men det lader til, at det giver problemer. Det er ikke, fordi det er en billig varmepumpe, at den støjer. Den producerer ikke mere støj, end hvad kommunen tillader og hvad Energistyrelsen anbefaler.
Det er, fordi fliserne ligesom forstærker den støj, som elementet skaber. Og det kan vores nabo så høre. Til stor irritation for ham og hans familie. Deres soveværelse vender ind mod skellet til os, og elementet er placeret på det smalle sted mod skellet. Det var det nemmeste sted at få lagt fliserne.

Det betyder, at vi nu skal flytte det udvendige element, så vi ikke generer naboen. Vi kan heldigvis tale med ham om det og får ikke kommunen på halsen. Men han bad os om at flytte elementet, så han og hans kone kan få nattero.
Jeg tænker, at vi ville bede om det samme, hvis det var ham, der støjede. Det viser sig, at han er autoriseret installatør, og han tilbød os at hjælpe os med projektet. Det sagde vi ja-tak til.

Støj fra varmepumper

Han kom den efterfølgende dag for at kigge på installationen. Han kiggede sig også lidt rundt om huset. Han fandt et sted, hvor den kan stå uden at volde støjproblemer. Han forklarede, at det bedste, man kan gøre, er at opstille elementet på et blødt sted – og helst længst muligt væk fra vinduer. Stedet, han fandt, var et lille hjørne mellem carporten og huset. Der er godt nok fliser der også, men det er tunge betonfliser, som ikke vil optage vibrationer fra pumpen. Vi skal sådan set kun have nogle meters ekstra rør, så begge elementer kan blive forbundet, og så eventuelt nogle gummifødder. Så vil den larme mindre. Og hvis vi synes, at den ser grim ud på den nye plads, så kan man købe en støjskærm, fortalte han. Nogle af dem er faktisk ret pæne, og de behøver ikke at være dyre. De tager også en del af støjen.

Mere information om varmepumper her: https://pengeguru.dk/varmepumpe/