Debatten om e-cigaretter raser
Dug

Stor debat om e-cigaretter og rygning

I gamle dage måtte man ryge alle steder, i daginstitutioner, i biografen, på restauranter o.s.v. Alt andet var utænkeligt og blev betragtet som et indgreb på den personlige frihed.

Nu hvor alle er blevet klar over den sundhedsmæssige risiko, som både rygning og passiv røg desværre indebærer, forholder det sig heldigvis ganske anderledes. Rygeloven har sat en stopper for de værste problemer og i dag kræver alle et røgfrit miljø, der hvor de bor, arbejder og færdes.

Derfor er det også blevet et stort ønske for mange rygere, at blive fri for denne uvane, der i dag skaber mere besvær og negative kommentarer end tidligere. Der er opstået et stort marked til at imødekomme disse ønsker og der bliver brugt mange penge på at slippe tobakkens hårde greb. Det er meget individuelt, hvordan man klarer denne kamp. Kun enkelte oplever det som ganske ukompliceret, når tanken først har bundfældet sig. Flertallet forsøger gentagne gange med nikotinplastre, -tyggegummi og andre mere elle mindre effektive strategier.

Noget forholdsvist nyt, der har vist en yderst gavnlig effekt er el-cigaretter (som dem du f.eks. kan se her), der tillader brugeren at ryge, uden at man ryger rigtigt. Det har affødt en stor debat om e-cigaretter, der er blevet så populære og bruges i så høj grad, at mange finder det problematisk.

Stor debat om e-cigaretter er naturlig

Der dampes i hjemmene, på arbejdspladserne og til fester i stor stil i disse dage, hvilket ikke alle finder helt i orden. Det er jo røg… Eller er det? En stor debat om e-cigaretter er opstået, fordi mange er bange for en mulig skadelig virkning i fremtiden. Produktet er stadig så nyt, men fungerer så fint for mange, at det næsten kan virke for godt til at være sandt. Lugten af tobak, der i gamle dage hang tungt i alle rum, hvor der blev røget, møder man sjældent længere, så det giver ikke anledning til diskussion mere. Der behøver dog ikke være så stor debat om e-cigaretter, da de på alle måder er langt at foretrække frem for den traditionelle tobak, både når det gælder sundheden og økonomien. Mange bruger også e-cigaretter som et godt springbræt til at stoppe helt. Så i en periode bliver der måske dampet meget i huset, men dette bliver løbende trappet ned og får en ende på et tidspunkt, når rygeren er klar til at holde inde.

Stor debat om e-cigaretter kan sagtens undgås

Hvis der ikke allerede er lavet regler, så kan en stor debat om e-cigaretter og brugen af disse, sagtens foregribes. Vis hensyn – præcis som med almindelig tobaksrygning og accepter at dine omgivelser føler sig trygge og veltilpas, selvom du gør. Vær imødekommende overfor kritik og hav konstruktive forslag at byde ind med på rede hånd. Tag en snak og bliv enige i fællesskab på arbejdspladsen om, hvad der er acceptabelt og hvad der ikke er. Mange steder må e-cigaretterne f.eks. ikke tændes før efter frokost. Andre steder må de slet ikke benyttes indendørs. Husk, det er stadig meget nyt for alle og med tiden bliver det helt normalt.