Ergonomisk arbejdsplads
Dug

Sid på en specialstol

Er det sundt at sidde på en kontorstol i mange timer hver dag? Det kommer sandelig an på, hvilken kontorstol du sidder i. Det kommer i høj grad også an på, hvem du er. Du har måske et særligt problem eller behov, som bevirker, at en almindelig kontorstol ikke er det bedste for dig. Det kan være, at du har været ude for en ulykke, som har bevirket, at du har problemer med ryggen eller nakken. Fx så er piskesmæld en hyppig lidelse, som kan få indflydelse på dine præstationer på kontoret. Smerterne i nakken kan være grelle. Det kan gå ud over din indsats. Og her kan en særlig stol hjælpe. Måske ikke for altid. Men i høj grad.

Specialstole hjælper

Det kan være, at ulykken har bevirket, at du ikke kan bøje i knæet og finde en god stilling at sidde i. Her vil en af de mange specialstole, der findes på markedet, kunne hjælpe dig.

Specialstole er lige præcist det, ordet siger: Det er stole, der er fremstillet til at kunne afhjælpe problemer, som du eventuelt måtte have. De er skræddersyet til dit behov. De sigter på at afhjælpe de smerter, som du kan få, når du skal sidde ned i lang tid.

Det visuelle

Det er ikke altid muligt at se på en stol, om det er en specialstol eller ej. Det er, fordi den er bygget særligt til dit behov. Og konstruktionen ligger oftest i sædet eller i ryglænet. Det kan være, at der er indbygget en ekstra støtte til venstre del af hoftebenet, fordi din hofte er skæv. Det kan være, at der er skåret et stykke ud, som giver dig plads, hvis du har brug for ekstra plads til halebenet. Det kan være, at der er lavet en ekstra polstring i lænden, fordi du har en forbøjning i den nedre del af rygsøjlen.

Specialstole er udformet til den individuelle brugers behov. Derfor er de heller ikke helt billige – sådan lige umiddelbart. Men i det lange løb er det en god investering: Du vil nemlig se, at specialstolen hjælper din medarbejder til at kunne være effektiv. Og det er jo i virkeligheden det, der tæller. En ineffektiv medarbejder er dyr. En effektiv medarbejder fortjener sin løn – plus mere.

Ikke som de andre

Jeg skrev, lige før at du ikke altid kan se på en stol, om det er en specialstol. Det er jo sådan, at vi mennesker helst ikke vil skille os ud fra flokken. Vi vil derfor helt heller ikke skilte med, at vi har et særligt behov. Derfor skal du lade være med at låne din kollegas kontorstol, når han eller hun ikke er på kontoret. Det kan godt være, at du slet ikke kan mærke, at det er en specialstol, du låner. Men det kan også godt være, at du kommer til at ødelægge den særlige konstruktion som lagt ind i stolens sæde eller ryglæn.

Dermed kommer du til at ødelægge arbejdsdagen for din kollega. Uden at vide det selvfølgelig. Specialstole er konstrueret til et menneske – ikke til at dele med andre.