Dug

Hulmurene er isolerede men

Selvom det er forår og her er smukt her i landet lige i disse uger, hvor træerne begynder at blive grønne, og det vrimler med små blomster i haven, så er her altså stadig rimeligt køligt. Og vejrudsigten for de næste 14 dage lover ikke de lune temperaturer, som vi går og længes efter. Vejret er stadig ikke til kortærmede t-shirts og sandaler! Og ja, selvom vi har fået lavet alle de hulmursisoleringer, som alle har anbefalet, at vi gjorde for nogle år siden, så skal der altså stadig tændes for varmen i huset. Det volder bekymringer.

Energikrise på vej?

Vi ved godt, at vi ikke er de eneste, der er ofre for den alvorlige krise på energimarkedet. Men alligevel. Varmeregningerne stiger jo helt vildt, måned for måned. Også selvom vi faktisk har sænket temperaturen. Termostaten står jo på 18 grader. Det er ikke varmt. En ekstra sweater hjælper dog. Det er bare irriterende at skulle trække det ene lag tøj over hovedet, efter det andet når det egentlig burde være lunt. Raske gåture hjælper også på at få varmen. Men de der aftener, hvor I gerne vil sidde og se en god film, der bliver det altså lidt for koldt i huset.

Har du husket at få lavet den loftsisolering, som I talte med energivejlederen om? Han anbefalede jo, at I fik lagt et ekstra lag på den eksisterende isolering deroppe, således at huset kan holde på varmen endnu bedre. Faktisk sagde han, at I burde få lagt et ekstra lag på ca. 15 cm.

Indeklimaet nyder godt af god isolering

Hvis du glemte, det – så er det vist godt, at jeg lige minder dig om det. Det er nemlig, sådan at god loftsisolering er yderst vigtig for din boligs indeklima – læs evt. denne artikel. Uden god isolering på loftet, så holder det simpelt hen ikke godt nok på varmen. Man kan faktisk sige, at du bare smider en masse penge væk, fordi den varme luft, du tror, du har, ryger direkte ud. Ud til fuglene. Varm luft stiger jo til vejrs. Og kan loftsisoleringen ikke forhindre, at den varme luft stiger, så bruger du faktisk meget mere energi, end du burde. Oppe loftet er der jo ventilationskanaler, hvorfra den varme luft kan sive ud. Og det vil være en dårlig idé at tilstoppe ventilationskanalerne. De sørger nemlig for, at loftet får den nødvendige ventilation, så der ikke kommer skader i tagkonstruktionen.

To gode grunde til ekstra loftisolering

Så der er altså mindst to gode grunde til, at du skal have lavet den loftsisolering:
1: Du vil kunne spare mange penge på varmeregningen og så et bedre indeklima i din bolig.
2: Dit hus’ tagkonstruktion vil være mindre udsat for skader, fordi loftsisoleringen vil blive lavet på en måde, der sikrer, at der vil være god ventilation oppe på loftet.

Faktisk er der også en 3. grund til at få loftisoleret: Dit hus stiger i værdi. Og selvom du ikke påtænker at sælge det, så vil det være en god investering. Du vil fx nemmere kunne låne penge til en stor udgift, fordi du kan stille sikkerhed overfor banken.