Dug

Overnormale investeringsafkast?

Er aktiemarkedet effektivt? Det vil sige, om det afspejler alle de oplysninger, der stilles til rådighed for alle investorer på et givent tidspunkt. Teorien om det effektive marked inden for investering i aktier og obligationer går ud på, at alle aktier er nøjagtigt prissat forhold til de oplysninger, der er tilgængelige for alle investorerne på markedet. Derfor må ingen investor nogensinde være i stand til at slå markedet, eller det gennemsnitlige årlige afkast. Ingen aktier er ”billigere” end andre eller undervurderede, ligesom ingen aktier er overvurderede. Så hverken hvis du laver investering privat eller gennem din bank, med en investeringsforening eller via pensionsselskabet bør du være i stand til at klare dig bedre end gennemsnittet. Klik her for at læse mere om investering

Der er dog mange eksempler på investorer, der konsekvent har slået markedet ved at finde undervurderede aktier og skille sig af med overvurderede. Du behøver ikke lede længere end Warren Buffett for at finde et eksempel på en person, der er dygtigere end gennemsnittet år efter år. Et andet eksempel er sir John Templeton, der i det forrige århundrede måske var den bedste eller næstebedste efter Warren Buffett. Han ejede de dengang kendte ”The Templeton Funds”.

Stigende markeds effektivitet?
Selv om det er forholdsvis let at hælde koldt vand på teorien om det effektive marked, kan dens relevans faktisk være voksende. Med nye IT-systemer til at analysere aktieinvesteringer, brancher og virksomheder, er investeringer i stigende grad automatiseret på grundlag af strenge matematiske eller grundlæggende analytiske metoder. Med den rette styrke og hastighed, kan nogle computere straks behandle tilgængelige oplysninger og udstede direkte handelsordrer.

Naturligvis kan der laves masser af menneskelige fejl, mens succes på aktiemarkedet er hovedsageligt er baseret på, om der findes dygtige analytikere og beslutningstagere, når store beløb skifter hænder. Koldblodighed vil altid være en faktor, når der skal tages beslutninger – skal vi trække os ud af aktiemarkedet? Eller skal vi satse stort nu og købe for flere millioner eller milliarder? Næppe et spørgsmål mange tør overlade til en computer i alle tilfælde.

Overvej at få økonomisk rådgivning
Markedet er højst sandsynligt ikke 100 procent effektivt hele tiden. Det betyder, at der findes under- og overvurderede aktier, og nogen vil være i stand til at skabe et afkast, der ligger over markedet. Men hvem? Det er det helt store spørgsmål, som du skal stille dig selv eller søge økonomisk rådgivning for at finde svaret. En ting er, at nogle investorer kan fremvise store historiske afkast. Men hvad nu hvis det var held? Var du så ikke bedre stillet med en passiv strategi, der ikke koster så mange penge og dermed måske fører til det bedste afkast? Klik her for at læse mere om uvildig økonomisk rådgivning

Når vi giver økonomisk rådgivning i Miranova om investeringer, tror vi i høj grad på, at markedet er effektivt. Eller man kan sige, at vores økonomiske rådgivning har sit afsæt i teorien forstået på den måde, at vi ikke kan pege på fonde, som vi tror slår markedet fremover. Vi kan godt observere, hvem der har slået markedet historisk, men det kan vi ikke bruge fremadrettet. Derfor anbefaler vi, at din investering foregår i passive fonde, så du undgår at forsøge at slå markedet – det er nok ret effektivt!