Plakatrør og paprør
Dug

Kantede plakatrør

Hvis du skal sende en tegning eller en plakat til en ven eller veninde, så skal du altså være opmærksom på, hvordan postvæsenet fungerer. Det er sådan, at hvis du putter plakaten i et rundt paprør, så skal du betale mere i porto for at få den pakke sendt, end hvis du sendte plakaten i et firkantet paprør.

Det handler om maskinerne

Det har selvfølgelig noget at gøre med, at når pakkerne bliver kørt igennem scanneren inde på pakkecentralen, så bliver de smidt op på et bæltebånd. Her ruller de runde rør rundt, og det kan være svært for scanneren at fange etiketten, du som afsender har klistret på paprøret. Det kræver derfor et menneskes ægte levende hænder lige at styre paprøret, så scanneren kan læse hele etiketten. Der står med andre ord en postmedarbejder og overser, at det runde paprørs etikette kan blive indlæst. Og det menneskes løn kommer fra portoen, som du betaler.
Nu ved jeg godt, at postarbejderne har deres egen fagforening, så jeg skal ikke komme ind på, om han eller hun har en rimelig løn. Jeg vil bare sige, at det er op til dig, om du vil betale mere eller mindre i porto.

Spar på portoen

Du betaler nemlig mindre i porto, hvis du sender plakaten til din ven i et firkantet paprør. Her er det nemmere for postens medarbejdere lige at placere røret korrekt, så scanneren ikke tager fejl, når den scanner etiketten. Et firkantet rør ruller ikke. Det samme gælder også for et trekantet paprør. Det ruller heller ikke rundt på bæltebåndet.

Men når du sender en tegning eller en plakat til en ven eller veninde, så er det ikke kun paprørets form, du skal tænke på. Du skal også tænke på, at et paprør kan have forskellige længder og tykkelser. Er det en meget stor plakat, du skal sende, så skal du ikke købe et meget langt paprør, der er lavet af tyndt materiale.

Du kan fx ikke genbruge den lange æske, som den lysmagnet, du købte forleden, lå i. Materialet er for tyndt, og du kan risikere, at røret – med plakaten i – bliver bukket. Der vil komme grimme folder i plakaten. Også selvom du rullede den pænt, inden du lagde den i æsken. Paprørets længde skal selvfølgelig modsvares af tykkelsen på materialet, som det er lavet af. Og naturligvis skal det være stærkt nok til at kunne bære objektet, du lægger i røret. Det kan jo godt være, at du ikke skal sende en plakat, men at du skal sende en anden aflang og tynd genstand, som din ven har brug for. Måske et gammeldags neonrør, som skal sidde i en ældgammel kontorlampe!

Så er der miljøet

Omvendt så skal du også tænke på, at de fleste pakker, der bliver sendt, får porto, alt efter hvor meget de vejer. Derfor skal du også vælge et paprør, som ikke er for kraftigt. Pap og papir er som regel tunge materialer, og det kan også have indflydelse på, hvor meget du skal betale i porto. Og kan du måske nedbringe vægten på pakken, du sælger ved at vælge et paprør, som er lidt tyndere i det, så er der måske også noget at spare i porto dér.

Endelig er det altid værd at kigge efter en emballage der er miljøvenlig!