Dug

Kender du forskellen på selvværd og selvtillid?

Det er en almindelig fejl at snakke om selvværd og selvtillid som to ord for samme ting – noget med at have det dårligt med sig selv på en eller anden måde. Og på den ene side, er det heller ikke helt forkert – men på den anden side, er det heller ikke helt rigtigt. I virkeligheden, er det to meget forskellige ting, men som tit følges ad. Ligesom med autisme og skizofreni. Men forskellen på selvværd og selvtillid ligger i ordenes egen lyd. Det er ikke svært at høre, at der er forskel på værd og tillid.

Hvis dit selvværd er i bund, er din selvtillid det nok også. Men dit selvværd behøver ikke at være svækket af, at du ikke har nogen selvtillid – for der er nemlig forskel på selvværd og selvtillid. Dit selvværd handler om, om du selv synes, at du er noget værd. Føler du, at du er noget værd? Og føler du, at dine omgivelser synes, at du er noget værd? Den sidste del handler om din selvtillid. Hvis du ikke tror på dig selv, at du ”kan”, har du dårlig selvtillid. Husk at der ikke skal så meget til at booste selvtilliden, nogen gange kan det være nok med et par nye knæ stømper eller andet nyt tøj. Se fx. denne her side.

Din selvtillid handler nemlig om hvorvidt, du har tillid til dig selv og din egen kunnen. Er du typen, andre kan lide? Hvis du ikke mener dette, har du ikke nogen tillid til dig selv og dit eget værd. Og det er noget af det, som dårligt selvtillid handler om. Så selvom, at de to ords betydning lægger tæt op ad hinanden, er der altså stadig en væsentlig forskel på selvværd og selvtillid. Og det er værd at kende til den forskel, når man har med folk at gøre, som har problemer med det ene eller andet. Det kan nemlig være farligt ikke at kende forskellen, når man har med den at gøre – de kræver forskellige løsninger.

Du kan læse meget mere om forskellen på de to her: http://bedreselvvaerd.dk/selvvaerd-og-selvtillid/